Pohjoismaiset keskustoimijat

Suomessa ei ole tällä hetkellä harrastus- tai kulttuuritoiminnan näkökulmasta keskustoimijaa pelitoiminnassa. Toisin on muissa pohjoismaissa. Hankkeen nimissä on oltu yhteyksissä etenkin Ruotsiin mutta myös Norjan ja Tanskan kansallisiin pelitoimijoihin.

SVEROK -Sveriges roll och konfliktspelsförbund

Ruotsin peliharrastajien keskusliitto. Virallista käännöstä odottaessa kutsuttakoon sitä vaan SVEROKiksi, koska kysyessä sieltä suorakäännös “Ruotsin rooli- ja konfliktipeliyhdistys” ei ole täysin kuvaava enään heidän mielestään.

Se on Ruotsin suurin nuorisojärjestö, joka sisältää 3600 yhdistyksen ja kerhon kautta 101 000 jäsentä. Yhdistys on polkaistu käyntiin jo varhain 1980-luvulla.

Mitä SVEROKissa pelataan?

Kaikki harrastuspohjainen pelitoiminta:

• Pöytäpeli: pöytärooli,- miniatyyri-, kortti- ja lautapelit
  • Digipelaaminen: lan-toiminta-, esports ja konsolipelaaminen
  • Elämyspelaaminen: liveroolipelaaminen-, airsoft-, paintball ja laserpelitoimint
  • Pelikulttuuri toiminta: Cosplay, fandom ja itämainen populaarikulttuuri (anime ja manga)

Miten SVEROK tukee toimintaa?

SVEROKilla on paljon palveluita, jotka yhteisön perustamisen- ja sujuvan toiminnan  tukeminen. Näihin se on kehittänyt noin 30 vuoden aikana erittäin runsain mitoin osaamista ja menetelmiä. Toiminta on myös kehittynyt 80-90-luvun ei-digitaalisista ajoista ulottumaan myös digitaaliseen ja muunkinlaiseen pelitoimintaan.

Hyperion -Norsk förbund for fantastiske fritidsinteresser

SVEROKin sisarjärjestö Norjassa toimii samoin tavoin SVEROK mutta pienemmässä mittakaavassa. Hyperionin toimintaan kuului 2014 laskennassa 161 jäsenjärjestöä ja niiden kautta melkein 20000 jäsentä.

Mitä HYPERION pelaa?

Toiminnan laajuus on lähes yhtä kattavaa, kuin SVEROKin

• Pöytäpeli: pöytärooli,- miniatyyri-, kortti- ja lautapelit
  • Liveroolipelaaminen
  • Digipelaaminen: lan-toiminta-, esports ja konsolipelaaminen
  • Pelikulttuuri toiminta: Cosplay & fandom

SVEROKin ja Hyperionin kattavuus on siis lähes tulkoon yhtä laaja-alainen.

Mutta mitä nämä siis varsinaisesti tekevät?

Heidän tehtävät ja tavoitteet ovat pelikulttuurin toimijoiden tukeminen. Ne molemmat tarjoavat yhdistyksille käytännön tukea ja resursseja olivat ne perustamisvaiheessa tai jo toimintansa vakiinnuttaneita.  Aloittaville yhdistyksille heillä on oppaita yhdistysasioista. Itse harrastajille on laadittu työkaluja peliseuran löytämiseksi ja tapahtumakalentereita, jotka on luotu yhdessä peliyhteisöiden kanssa.

Tavoite heidän toiminnassaan valtakunnallisella tasolla vaihtelee. SVEROKin lähtökohdat ovat nuorisotyössä, kun taas Hyperionin ovat lähempänä kulttuurilliset. Heidän käytännön toiminnat ovat kuitenkin niin lähellä toisiaan, että molemmat tekevät aktiivisesti nuorisotyötä ja kulttuurityötä toiminnassaan.

Suomen roolipeliseura ry